Kotisivutohtori nettisivupalvelut
Miten PHP8 vaikuttaa sivustoon?

Jälleen kerran PHP versio vanhenee ja moni palvelintalo ottaa vanhan PHP7.4 version pois käytöstä 2022-2023 vaihteessa. Tämä siitä syystä että tuki PHP 7.4. versioon loppuu Marraskuussa 2022. (Lisätietoa PHP versioista voit lukea täältä!)

Palvelinympäristö on jatkuvasti kehittyvä ympäristö ja vaatii säännöllisiä päivityksiä eri ohjelmistoille. Yksi tärkeimmistä syistä on tietoturvan ylläpitäminen. PHP8 tuo muitakin ohjelmisto-muutoksia, joiden tarkka lista löytyy osoitteesta http://php.net/ChangeLog-8.php.

Onko nettisivustosi yhteensopiva PHP8 version kanssa?

Kysymys kuuluu, onko sinun nettisivustosi yhteensopiva uuden PHP8 version kanssa? Miten sen pystyy testaamaan? Helpoin tapa on vaihtaa PHP versiota palvelimen cPaneelista (hallintapaneeli), jos sellainen toiminto on käytössäsi. Jos sivustosi toimii tuon vaihdon jälkeenkin, on sivustosi yhteensopiva. Ennen testiä kannattaa päivittää kaikki lisäosat ja sivupohja uusimpiin versioihin. Jos sivustosi ei näy enään muutoksen jälkeen, on selvää, että sivustossasi on jokin lisäosa tai sivupohja, joka ei ole yhteensopiva PHP8 version kanssa. 

Toinen vaihtoehto on siirtää kopio sivustostasi testipalvelimelle ja tehdä testaukset testiympäristössä. Mahdolliset korjaukset lisäosiin ja sivupohjaan voidaan tehdä testiympäristössä. Tätä metodia käyttämällä ei julkiseen sivustoosi ei ole katkoksia. 

Mitä muutoksia nettisivustossa täytyy tehdä, jotta se on yhteensopiva PHP8 version kanssa?

Tärkeintä on päivittää kaikki lisäosat ja sivupohja viimeisimpiin versioihin, jolloin ongelmia ei yleensä tule. Suurin ongelma on, jos joihinkin lisäosiin tai sivupohjaan ei ole saatavilla uusia versioita. Niiden kehitystyö on ehkä loppunut ja siksi ne eivät ole enään yhteensopivia PHP8 version kanssa. Järkevintä olisi vaihtaa lisäosat/sivupohja sellaisiin, joita vielä kehitetään. Jos se ei ole mahdollista, voidaan muutosta vaativat osiot muokata koodajaan toimesta.